Despre Runcu

Localizarea si istoria comunei Runcu

Comuna Runcu este situata in judetul Gorj, la poalele Muntilor Valcan, la o distanta de 17 km vest de Targu Jiu si la 15 km de Ramnicu Valcea. Comuna administreaza sapte sate: Balta, Baltisoara, Dobrita, Rachiti, Runcu, Suseni si Valea Mare.

Comuna Runcu este inconjurata de paduri asezate in jurul satelor rasfirate pe dealuri si vai, avand o structura de tip rasfirat.

Prima datare scrisa a satului Runcu, a aparut intr-un hrisov emis de cancelaria domnului muntean Vlad Vintila de la Slatina (1532-1535) la data de 14 iulie 1532, prin care acesta intarea stapanirea asupra satului de catre spatarul Roman si sotia sa. Cu toate acestea
descoperirile arheologice si toponimice sustin o existenta a asezarii care se confunda cu perioada de formare a poporului roman. Satul Golesti apare in primele scrieri pe la 1432.
Celelalte sate ale comunei apar, de asemenea, in documente medievale: Znamana apare intr-un hrisov din 11 iunie 1565, Varateci apare intr-un hrisov de la Mihnea Turcitul, datat incert intre septembrie 1581 si 31 mai 1582, Valea Babei apare pentru prima data intr-un hrisov din 19 iulie 1570, emis de cancelaria domnului Alexandru II Mircea, primul document care aminteste de satul Surpati este un hrisov de la Radu Serban, din 30 mai 1610 iar Caligi apare in documentele medievale o singura data la 18 noiembrie 1666.

Atractii si obiective turistice in Runcu

Dar ce obiective turistice puteti vizita cand ajungeti in comuna Runcu? Satele sale gazduiesc biserici frumoase, locuri ce ofera liniste sufletului. Intre acestea se numara: Biserica "Sfanta Paraschiva" sat Surpati, Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" sat Runcu si Biserica "Sfantul Nicolae" sat Valea Babei.

Va puteti caza la “Casa din Padure”, o pensiune situata la 15 km de orasul Targu Jiu si la 2 km de Cheile Sohodolului, intr-un cadru natural magnific. La o distanta de 7 km de pesiune veti putea vizita Casa Memoriala Constantin Brancusi, iar la 15 km, Manastirea Tismana.

Pentru a vizita Cheile Sohodolului, Gorj poti accesa una dintre ofertele de cazare Runcu , la pensiunile si vilele din apropiere.