Despre Baile Herculane
Localizarea si istoria statiunii Baile Herculane
Statiunea Baile Herculane este situata in regiunea sud-vestica a Romanei, pe Valea Cernei si face parte din Parcul National Valea Cernei-Domogled. Accesul turistilor se poate face cu masina, cat si cu trenul (Gara Herculane) sau cu avinoul (Aeroportul din Timisoara). Statiunea este deseori aleasa ca destinatie de vacanta atat de cei care vor sa se relaxeze departe de agitatia orasului, dar si de amatorii de drumetii montane. Statiunea este una dintre cele mai vechi din lume, fiind cunoscuta inca de pe vremea romanilor. Situata intr-un decor natural deosebit, la o altitudine de 160 m, statiunea beneficiaza de o clima placuta, cu influente mediteraneene.
Statiunea de la Baile Herculane este recunoscuta pentru apele termale usor bicarbonatate, bromurat iodate, cu proprietati curative in tratare unor afectiuni precum reumatismul, afectiuni ale aparatului respirator si nu numai. Complexul balneoclimateric dispune de hidroterapie, sali de recuperare, acupunctura, cosmentica geriatrica si medicina traditionala orientala. Izvoarele cu ape minerale au o temperatura ce variaza intre 38 si 55 de grade C. Cele 16 izvoare, au un nivel de radioactivitate ridicata si au fost deseori comparate cu cele din Mont Dore sau Vichy. Acestea se gasesc de-a lungul Vaii Cernei, pe o distanta de aproximativ 4 km, dintre care cele mai renumite sunt Izvorul Neptun, Izvorul Diana, Apollo, Hercules si Hygeea.
Cea mai vechi statiune din tara, Baile Herculane, este atestata documentar din anul 153 d.Ch., asa cum reiese dintr-o tabula descoperita in incinta bailor. In scurt timp, statiunea a devenit unul dintre locurile preferate ale aristocratiei romane.Atrasi de proprietatile tamaduitoare ale izvoarelor, romanii au ridicat aici un adevarat altar zeului Hercules. Datorita vechimii sale, localitate pastreaza si astazi pretioase vestigii cu o vechime de doua milenii, precum statui, monede, apeducte sau tabule votive.
Incepand cu anul 1718, Baile Herculane intra intr-un proces de modernizare. Sunt reamenajate bazinele si se construiesc cai de acces, sunt ridicante edifii civile care poata amprenta barocului austriac si devine in scurt timp unul dintre locurile de relaxare pentru personalitati importante ale vremii, precum Imparatul Francisc I, Imparatul Franz Josef si Imparateasa Sissi. Astazi, statiunea dispune de o oferta diversa de spatii de cazare, de la hoteluri si pensiuni la case de vacanta si chiar zone de campare in interiorul orasului. Restaurantele, barurile si cafenele nu lipsesc nici ele din peisaj.
Atractii turistice in Baile Herculane
Dincolo de curele de tratament, un concendiu la Baile Herculane va ofera prilejul sa faceti drumetii montane in Muntii Cernei, Muntii Mehedinti dar si excursii de neuitat in naturii. Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca o vizita la Muzeul „Nicolae Cena”, infiintat in urma cu doua decenii. Interesant este si Muzeul de Istorie Baile Herculane, inaugurat in anul 1924, unde puteti admira obiecte de podoaba, altare votive, basoreliefuri, inscrisuri si diverse arme descoperite in zona statiunii. Simbol al orasul, Statuia lui Hercule, donata de Principele Carol, se gaseste in nordul localitatii, pe locul unde se afla in trecut fantana din marmura rosie.
Pentru cei ce prefera plimbarile in natura, o atentie deosebita merita Grota Haiducilor, unde s-au descporit fragmente de ceramica si unelte din piatra care atesta existenta unei civilizatii primitive. Crucea Alba, este un alt obiectiv turistic interesant reprezinta o formatiune stancoasa ce se gaseste in partea de apus a statiunii, la o altitudine de 530 m. De la inaltimea stancilor, aveti ocazia sa suprindeti panoramele spectaculoase ce se deschid asupra imprejurimilor.
Faceti un popas si la Grota cu aburi, o pestera de doar 14 m lungime, din care vaporii de aburi rezultati dintr-un izvor termal (56 grade C), razbat la suprafata prin crapaturile stancilor si creeaza o imagine impresionata, parca desprinsa dintr-un film. Daca aveti in plan o vacanta la Baile Herculane in luna august, nu ratati „Festivalul Folcloric Hercules”, un eveniment plin de culoare, presarat cu muzica si dansuri populare, costume traditionale si expozitii de artizanate de unde va puteti procura cele mai frumoase suveniruri.